söndag 21 december 2008

Havrefrallor

Favoritreceptet måste såklart plitas ner. Ett säkert tips om man vill äta gott.

Receptet är beräknat till ca 15 st.

5 dl mjölk
50 gr jäst
2 msk rapsolja
2 msk fiberhusk
1 dl kesella kvarg 10 %
1 msk brödkrydda
1/2 tsk salt
1 dl lingonsylt (jag använder sockerfri)
4 dl havregryn (ren)
1 dl russin
5-6 dl fin glutenfri mix (Semper)

Pensling:
Ägg
Havregryn (ren)

Gör så här:V
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja och fiberhusk. Låt svälla under sakta omrörning i 10 minuter.
Tillsätt kvarg, brödkryddor, salt, lingonsylt, havregryn, russin och den glutenfria mixen (börja med den mindre mängden). Arbeta degen mkt väl i en assistent, minst 10 minuter.
Degen ska vara kladdig!
Låt den jäsa övertäckt ca 30 min. Lägg degen i en spritspåse utan tyll. Spritsa ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt eller använd två skedar och klicka ut degen.
Platta till frallorna ngt och låt dem jäsa övertäckta ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö havregryn över. Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
Låt svalna på galler under bakduk.

Frallorna vann en tävling om godaste frallan i Allt om Mat, med konkurrens av andra "vanliga" frallor.

Recept från Allt om Mat.

Inga kommentarer: