tisdag 17 mars 2009

Glutenfritt linfrö- och bovetebröd

Ytterligare ett bröd som måste testas så snart mina formar är uppackade. Å vad jag längtar efter min stora frys nu. Ska ha en storbaksdag och baka olika bröd, frallor, bullar, sockerkakor... Allt för att ha på lut tills det dyker upp någon gäst som vill ha sig en fika :)

1 bröd:
1½ dl linfrö (100 g)
1½ dl krossat bovete (100 g)
4+3 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
25 g jäst
1 pkt lågproteinmix (500 g)

Koka upp linfrö och bovete med 4 dl vatten i en kastrull. Sjud 5 minuter under omrörning till en lös gröt. Blanda ner 3 dl kallt vatten, olivolja och salt.
Se till att blandningen är 37º (fingervarmt). Finfördela jästen i blandningen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt det mesta av brödmixen tills degen inte kladdar så mycket. Tillsätt all brödmix om det behövs. Jäs ca 30 minuter under duk. Tryck ihop degen i bunken. Fördela den i en avlång, oljad 2-litersform eller i två 1½ litersformar. Låt jäsa ca 25 minuter under duk. Grädda på nedersta falsen ca 35 minuter för ett stort och i ca 25 minuter för två mindre.

Inga kommentarer: