fredag 9 januari 2009

Glutenfri banankaka

Imorgon eftermiddag kommer några vänner förbi på en fika. Då tänkte jag bjuda på bland annat denna.

1-3 övermogna bananer
3 ägg
1 dl socker, gärna råsocker
2,5 dl Ren havre
2,5 dl mjölmix
1 dl hasselnötskärnor
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 dl vatten
1 msk flytande smör/olja


Kakan är enklast att göra i en matberedare, annars får man hacka och mosa för hand.

I en matberedare, mixa äggen och sockret i 1 minut tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt havregrynen, hasselnötterna och bananerna i bitar och mixa några sekunder. Lägg i övriga torra ingredienser och mixa medan du häller i vatten och fett. Om du använder silikonform behöver den inte smörjas. Grädda i 175 grader. Jag brukar använda två avlånga 1-liters silikonformar, då blir gräddningstiden ca 40 minuter. Tiden varierar beroende på hur “våt” kakan är, d.v.s hur mycket banan det är i. Testa med provsticka.

Receptet hittade jag på www.glutenfrimat.se

Inga kommentarer: